Boekrecensies

Boekrecensies


Titel: Kajak verhalen

Inhoud: 350 pagina’s, 45 schrijvers met 70 verhalen.
Auteur: Rein Hazewinkel.

Door een verhaal kom je op nieuwe gedachten. Onwillekeurig komt er een plan in je op om iets nieuws te gaan doen of juist een grens te stellen bij iets wat je nooit zult gaan doen.
Wat er mogelijk is met een kajak weten we wel, maar om belevenissen kleur te geven en te voorzien van emoties zijn waargebeurde verhalen onmisbaar. Rein Hazewinkel heeft deze verhalen geselecteerd. Foto’s staan om praktische redenen niet in kleur. Niet elk verhaal is even boeiend maar er zitten juweeltjes tussen.

Rein heeft de opbrengst van zijn boek bestemd voor verdere ontwikkeling van de Marker Wadden. Een gebied met meerdere natuureilanden ten zuiden van de Houtribdijk, interessant voor kanovaarders. Het boek is te koop bij de bekende kajakzaken, enkele boekhandels en online.


Titel: Kanoparadijs Nederland

Inhoud: Praktische zaken over kanovaren, plus tochten beschreven in de mooiste kanogebieden van ons land, met schitterende foto’s.
Auteur: Frank van Zwol en Jolanda Linschooten.

De auteurs – bekend van publicaties in buitensportbladen – zijn fervente kanovaarders. In dit boek bundelen zij de mooiste kanogebieden van ons land, overzichtelijk ingedeeld en met schitterende foto’s verlevendigd. Plaatjes om bij weg te dromen. Maar dit boek is niet enkel voor dromers, het is juist ook praktisch gericht.

Na een hoofdstuk over de ontwikkeling van de kanosport volgt een hoofdstuk waarin een korte instapcursus kanovaren is verwoord – kanomaterialen, soorten kano’s en praktische zaken komen aan bod. Zoals het kopen of huren van een kano, tochtplanning, in- en uitstappen en vaartechniek.

Hierna volgt waar het boek om draait: 175 pagina’s met tochtbeschrijvingen per provincie, in totaal 43 tochten. Elke route is voorzien van een duidelijk kaartje, een beschrijving van het gebied en praktische informatie voor de tocht.


Titel: Kanonatuurroutes Friesland

Inhoud: 80 zelf gevaren routes, met beschrijving en hand getekende kaartjes.
Auteur: Rob Nuij.

Op zeer speelse wijze heeft Rob Nuij alle 80 door hem zelf gevaren routes beschreven. Elke route is voorzien van een in heldere kleuren met de hand getekende kaart, een beschrijving van de vaarroute in klare taal, de aanrijroute naar het startpunt, parkeerplaatsen, pauzeplaatsen onderweg en de tochtlengte. Bijzonderheden onderweg zijn aangegeven en het boek is opgesierd met fotootjes van het landschap, de vaart en sfeerplaatjes onderweg. Elke route is in z’n geheel op één bladzijde beschreven, zodat je onderweg de kaart niet uit de waterdichte hoes hoeft te halen om een pagina om te slaan. Een waterbestendige transparante hoes wordt meegeleverd.


Titel: Ik Kajak

Inhoud: Dit boek behandelt alles over kajakvaren.
Auteur: Mattijn Vroon.

Mattijn vaart vanaf zijn jeugd kajak. Hij vaart graag op groot water en is een fervent lange-afstandsvaarder. Maar ook kent hij het wildwatervaren. Al doende zette Mattijn zijn ervaringen op papier en zo ontstond de basis voor dit boek.

Nu zijn er al zoveel boeken over kanosport, is er dan nog wel plaats voor wéér een boek? Uit vooronderzoek werd het Mattijn duidelijk dat er geen kajakboek is dat alle onderwerpen over het kajakvaren omvat. En hij ging aan de slag, voortvarend en het werd een marathon die enkele jaren duurde.


Titel: Geen Golf Te Hoog

Inhoud: De tochten en omstandigheden die je als kanovaarder herkent.
Auteur: Toon Hoefsloot.

De auteur heeft een lange brede kano ervaring. In korte zinnen en losse woorden zet hij z’n belevenissen neer. In vlotte schrijfstijl met korte humoristische opmerkingen. De tochten en omstandigheden die hij beschrijft herken je als kanovaarder: dagtochten, weekenden, trektochten, in binnen- en buitenland. Alleen, met vrienden, clubgenoten of andere groepjes. Verhalen in goede clubsfeer, met kameraden, maar ook veel plezier in solo (trek)tochten.

Ben je nog niet enthousiast voor de kanosport maar wel liefhebber van buitensport, dan krijg je zin om ook in de kano te stappen.


Titel: Aan de slag met een canadees

Inhoud: Uitleg over de canadees, vaartechniek, veiligheid, stromend water, buitenlandse wateren.
Auteur: Jits van Beek.

De auteur maakt al jaren kanotochten op rivieren in Frankrijk en op de grens van Noorwegen en Zweden. De kennis en ervaring heeft hij in dit boek gecombineerd met zijn beroep van illustrator en grafisch vormgever. Het resultaat mag er zijn: sprekende afbeeldingen, instructief, overzichtelijk, fleurig en enkele fraaie foto’s. Met de zeer duidelijke illustraties ondersteund met korte teksten is het een compact en zeer leerzaam boek.