Kanotypes

Kanotypes

In Nederland is de benaming kano een verzamelnaam voor de kajak en de canadees, de laatste wordt ook wel open kano genoemd. Het grootste verschil is dat je een kajak met een tweebladige peddel vaart en de canadees met een enkelbladige peddel. Beide typen zijn zowel in een één persoons als in meer persoons uitvoering verkrijgbaar, en in open en gesloten uitvoering. Daarnaast is de sup tegenwoordig in opkomst, deze vaar je staande met een lange enkelbladige peddel.

Materialen en uitvoeringen
Kajaks en kano’s zijn te koop in verschillende materialen. Denk daarbij aan verschillende soorten kunststof, van heel licht tot wat zwaarder en daardoor meer geschikt voor wat ruwer gebruik. Ook in hout zijn er prachtige kano’s en kajaks te koop. Kano’s en kajaks zijn ook te koop in opblaastype en er zijn modellen die opvouwbaar zijn. Laat je bij vouw- en opblaaskano’s goed voorlichten, het ene type is veel gemakkelijker in elkaar te zetten én weer op te vouwen dan het andere type.

Kajaks en kano’s zijn er in eenpersoons, tweepersoons en vierpersoons uitvoeringen, vaak kort aangeduid als K1, K2 en K4 en bij canadezen als C1, C2 en C4, zelfs de C10-komt voor. Bij tweepersoons kajaks in de kanoverhuur zie je vaak dat die grotendeels open zijn. Ook opblaasbare modellen zijn vaak geheel open.

Droog of nat varen
Bij regen of overspattende golven kun je gebruik maken van een spatzeil. Bij kajaks zie je dat vaak, maar ook voor canadese kano’s zijn spatzeilen met een compleet dekzeil verkrijgbaar, zodat de kano gesloten is en de bagage droog blijft.

Boottypen

Kano’s en kajaks zijn er in vele soorten en maten. Een grof overzicht is hieronder weergegeven.

Vlakwaterkajak
Lengte tussen de 4 en 6 meter.
Breedte 55-65 cm.
Er is verschil tussen vlakwater toerboten die redelijk stabiel zijn en snellere boten die afgeleid zijn van vlakwater-wedstijdboten.

Zeekajak
Lengte tussen de 5 en 6 meter. Breedte 52 – 62 cm.
Een zeekajak heeft waterdichte compartimenten en goed afsluitende luiken. Een zeekajak is zeer koersvast en heeft vaak een scheg of roer.

Surfski
Dit zijn zeer slanke kajaks waar je meer op dan in zit. Voor de sportievelingen met een uitstekende vaartechniek.
Lengte 6 meter, breedte 40 – 50 cm.

Wildwaterkajak
Een wildwaterboot heeft vaak een lengte tussen de 2 en 4 meter. Breedte 65 cm.
De kajak is zeer stabiel en wendbaar

Deelbare kajaks
Bij enkele merken zijn ook deelbare kajaks te koop. Handig als je geen lange kano op de auto kwijt kunt of daar thuis geen opbergplaats voor hebt. De deelbare kano past in de laadruimte van een bestelauto of een flinke stationwagen.

Open kano en -kajak typen

Bij de kajaks komen ook open kano modellen voor, vaak voor specifieke gebruiksdoelen. Voorbeelden:

Sit-on-top
Dit zijn kano’s waar je niet in maar op zit. Het zijn zeer stabiele modellen die niet kunnen vollopen.
Lengte 2,5 – 4 meter, breedte 75 cm.

Trapkano’s en viskano’s
Ook dit zijn open kajakmodellen waar je op zit. Bij deze typen gebruik je geen peddel maar trap je met de voeten tegen twee pedalen die een dubbele vin onder de kano aandrijven. Je houdt je handen vrij, zoals om het vistuig vast te houden.
Lengte 3,5 – 4 meter, breedte 85 cm.

Canadees
Deze kano’s zijn er in verschillende typen. Geschikt voor vlakwater, stromend water en wildwater. Ook zijn er kano’s speciaal voor freestyle varen. Ook zijn er typen te koop die een compromis zijn voor de verschillende gebruiken.
Lengte 4,5 – 5,5 meter, breedte 80 –  90 cm.

Vouwkajak
Verkrijgbaar als een- en tweepersoons.
En in kunststof of waterdichte stof welke vaak voorzien is van een rubberlaag. Deze kajaks komen qua vorm en afmetingen overeen met de vaste modellen. De afgebeelde kajak is gemaakt van dunne flexibele kunststof, die als een vouwpakket wordt uitgevouwen.

Vouwcanadees
Verkrijgbaar als een- en tweepersoons.
En in kunststof of waterdichte stof welke vaak voorzien is van een rubber laag. Deze kano’s komen qua vorm en afmetingen overeen met de vaste modellen. De huid van de afgebeelde canadees is gemaakt van sterke waterdichte stof met een rubberen coating, het frame is van aluminiumbuis.

Opblaaskano’s
Verkrijgbaar als een- en tweepersoons, als kajak of canadees. Deze kajakmodellen zijn veelal open. Het materiaal bestaat bij de lichtere modellen vaak uit pvc, bij de zwaardere modellen is het vaak sterke waterdichte stof met een rubberen coating.
Lengte 3 – 4,5 meter, breedte 80 cm.

Sup
In de opsomming van kanotypes hoort tegenwoordig ook de sup. Zoals voor elk kanotype geldt heeft ook de sup specifieke eigenschappen. Laat je goed voorlichten voordat je er een aanschaft Al zie je meestal de sup in eenpersoons, er bestaan ook tweepersoons.

Bootkeuze
Wij adviseren je voordat je een boot gaat aanschaffen dat je goed weet wat je met je kano of kajak wil gaan doen. Stel je daarbij onder ander andere de volgende vragen:

  • In welk gebied wil ik gaan varen?
  • Vaar ik alleen of in gezelschap?
  • Waar stal ik mijn boot?
  • Moet ik hem alleen op en vanaf de auto naar het water dragen?
  • Wil ik de boot ook gebruiken voor vakantietochten?

Laat je goed adviseren door collega vaarders en probeer in de verschillende typen proef te varen.