Kampeertochten met de Canadees
Hoe en wat neem je mee?
Algemeen
Zeker is dat je met de canadees meer spullen mee kan nemen dan met een kajak, maar het is beperkt. Bij het beladen van de canadees, die een open kano is, moet je rekening houden dat de kano nog voldoende liftvermogen over heeft, zodat bij golven het water niet over de rand van de kano naar binnen loopt, maar dat de kano gewoon met de golven mee beweegt. Zorg dus voor voldoende vrijboord. De vaareigenschappen worden ook nadelig beïnvloed bij te zware belading. Ook bij overdragingen krijg je weer te maken met die zware bagage en dat is veel sjouwwerk.
Zorg in ieder geval voor een goed kanokarretje, zodat je de kano gemakkelijk over het land kunt verplaatsen. Bij te zware bepakking zal de bodem van de kano tijdens het vervoer op het kanokarretje het kunnen begeven. Kies een goede stevige kanokar die je redelijk snel kunt samenvouwen (zonder te veel losse onderdelen), zodat het gemakkelijk weg te bergen is op de bagage, zonder dat hij een heel eind boven de bagage uitsteekt. (denk aan overhangende takken of lage bruggetjes)
Kamperen
Een grote zware tent is niet aan te raden. Beter is een kunststof (nylon of polyester) tentje van het type tunnel of koepel. Deze tenten wegen van 2-5 Kg afhankelijk van de inhoud. Wanneer je nog een tarp meeneemt, ben je verzekerd van een goed en droog verblijf. Een tarp is niets anders dan een stuk nylon doek van b.v. 4×3 of 4×4 meter met voldoende ogen aan de randen. Dit doek kun je dan uitspannen voor bescherming tegen wind en regen. Dit uitspannen gaat met lijnen en haringen, terwijl je het doek hoog houd door op 2 hoeken en evt. in het midden een peddel te plaatsen. (dit i.p.v. gewone tentstokken), deze hoef je dan niet mee te nemen. Zorg ook tijdens een trektocht in b.v. Zweden voor een stevig grondzeil onder je tent b.v. 3×4 meter (Gamma) om beschadiging van je tent te voorkomen op rotsige bodem en/ of takken en scherpe struiken. Dit zeil kan dan tijdens het kanoën worden gebruikt als afdekzeil van de bagage.
Slaapmat
Tegenwoordig is het niet meer nodig om een luchtbed mee te nemen. Deze luchtbedden zijn zwaar en trekken kou op. Ook hoeven we niet meer te pompen. Hiervoor in de plaats is nu een zelf vullend matras (b.v. Therma-Rest matras) gekomen. Dit matras is licht in gewicht en isoleert goed. Deze matras vult zichzelf dus is ook geen pomp meer nodig!
Stoelen
Stoelen moeten opvouwbaar en klein zijn. Opblaasbare zitjes zijn goed maar kwetsbaar op een scherpe bodem. Er is voldoende aanbod in kleine zitjes.
Kookspullen
Vele mogelijkheden zijn hiervoor t.w. een trangia-kooktoestel. Dit is een veel door kanoërs gebruikt spiritus- en/of gasbrander. Is heel stabiel, doet het altijd en vergt geen onderhoud en heeft een ingebouwd windscherm. Ook komen in aanmerking de diverse soorten gasbranders en de hightech benzinebranders welke wel onderhoud vergen. Hierbij heb je wel een windscherm nodig! Zorg er wel voor dat je apparaten zoals kooktoestel, lamp enz. hebt die op de zelfde brandstof werken. Zodat je niet verschillende brandstoffen hoeft mee te nemen. Dit geldt ook voor apparaten die werken op batterijen. Zorg ook hier voor 1 type batterij. Zo kun je gewicht besparen, (maar maak het niet te gek).
Bepakking
Verpak alle bagage in waterdichte zakken, tassen of tonnen en bedenk dat tonnen niet te vervormen zijn, dus moeilijk zijn weg te stouwen in de kano.
Belading
Zorg dat de zwaarste delen onder in de kano liggen, en pak vanuit het midden naar voor en achter (tussen de 2 zitjes in).
De bagage mag ook niet boven de rand van de kano uitkomen i.v.m. windgevoeligheid en instabiliteit van de kano. Helemaal voor en achter in de kano mogen geen zware spullen liggen, daar anders de vaareigenschappen van de kano nadelig beïnvloed worden. Ook bij het afvaren van een bevaarbare stuw kan dit ongunstig zijn met te zware voor- en achterkant. Tevens moet je voldoende ruimte hebben om te zitten!
Vlak water
Bevestig alle bagage aan een lijn die aan 1 kant (voor of achterin de kano) bevestigd is, zodat bij een evt. kentering (omslaan) van de kano de bagage + lijn uit de kano gegooid kan worden, zodat de kano gemakkelijk kan worden gered. Wanneer de kano weer drijft en alle water uit de kano verwijdert is, wordt alle bagage weer aan de lijn binnen boord getrokken.
Stromend water
Bij snel stromend water is het van belang dat ieder stuk bagage goed aan de kano is gefixeerd, zodat de bagage niet kan schuiven bij b.v. stroomversnellingen. De kano zou instabiel kunnen worden en onbestuurbaar. Het heeft hier geen zin de bagage uit de kano te gooien daar deze waarschijnlijk achter obstakels zal blijven hangen, zodat je de kano niet meer kunt bergen. Of dat het op zij minst gevaarlijk wordt om deze te bergen. Gebruik bij stromend water kano’s van een materiaal wat tegen een stootje kan, zoals: royalex of polyethyleen.
Varen met kinderen
Begin weer onderin en vanuit het midden te pakken. Plaats eerst de kinderen onderin op een isolerend matje in het midden van de kano. Hierom heen komt dan de bagage. Dit geldt ook voor een evt. mee te nemen hond.
Eten en drinken
Neem bij een kanotrektocht voldoende eten en drinken mee. Zorg dat je voor meer dagen eten en drinken bij je hebt dan de kanotrektocht duurt. Of je moet weten dat er onderweg nog een winkel is, maar reken daar niet op! (denk hierbij b.v. aan de dagen dat je niet kunt varen i.v.m. slecht weer).
Andere nuttige benodigdheden
- mes, voor algemeen gebruik. Ook voor takken en veiligheid wanneer je vast zit.
- Lijnen (drijvend) ca.12 meter lang, nodig om je kano door een evt. stroomversnelling te leiden. Ook te gebruiken bij wegtransport.
- Fietspompje en bandenplak spullen t.b.v. kanokarretje.
- Reserve peddel
- Reserve kleding + handdoek waterdicht verpakt
- Hoosvat en grote spons
- EHBO-set
- Goede kleding voor alle weersgesteldheden alsmede een zonnebril
- Reserve leesbril
- Mobiele telefoon met belangrijke telefoon nummers en noodnummer. Kijk van te voren of dekking in het gebied waar je bent aanwezig is!