Trektocht

Kampeertochten met de kajak

Op vlak- en lichtstromend binnenwater, meren en rivieren.

Op trektocht, hoe en wat

Wat heb je nodig voor een kampeertrektocht met de kajak?
Een kano met toebehoren!
En dat kun je net zo uitgebreid maken als je wilt: waterdichte tassen, kanokarretje, routekaarten, campingadressen, tent, kampeeruitrusting, eten en drinken, kanokleding, weersverwachting, camera, telefoon, EHBO spul, medicijnen, reispapieren, geld, pasjes. Genoeg!
Hoe stop je alles in de kano en hoe voorkom je dat belangrijke spulletjes overboord gaan of nat worden?

Hoeveel ervaring heb je, welke dagafstand kun jij met volgepakte kano varen, past alle bagage erin, is de kano geschikt voor het type vaarwater, zit je na urenlang peddelen nog lekker in je boot? Ken je de verkeersregels op het water? Heb je al eerder trektochten gevaren of wordt het de eerste keer?

Als het je eerste trektocht wordt praat dan eerst eens met andere kanovaarders. Je kunt er wat van leren en veel meer plezier beleven aan jouw eerste trektocht. Ja maar ik maak al jaren rugzaktochten en trektochten op de fiets, zul je denken. Oké, dat scheelt, je hebt al veel geschikte uitrusting, weet dat de tassen waterdicht moeten zijn, dat eten en drinken bij de hand moet zijn, kortom je weet al veel.

Nu nog weten hoeveel uur je het in de kano uithoudt. Dat wil je niet midden op een meer of langs kilometerslange steile rotsoevers moeten ontdekken; of wat doe je als je daar varend slapende benen of kramp krijgt? En hoe kom je daar bij je eten dat je grijpklaar hebt gelegd onder het waterdichte luik van de voorpunt? Laat je niet afschrikken, je komt deze situaties tegen als je blanco aan een kanotrektocht begint. Op de fiets stap je dan af, wandelend doe je de rugzak af, kanoënd spring je overboord?
Maak eerst wat dagtochten in eigen land. Ga een weekend kamperen, pak alle bagage in de kano, maak een dagtocht en zet daarna de tent weer op. Praktijk is de beste leermeester. Ga ook een paar keer mee met een dagtocht en weekend van de TKBN, dan zie je de uitrusting en handigheidjes van anderen.

Er zijn heel aantrekkelijke kanten aan het trekken met de kano. Als je met de rugzak of fiets gewend bent heeft de kajak een ongekende luxe: je hebt al gauw 250 liter bagageruimte ter beschikking, plus nog wat ruimte op het achterdek. En de rust om je heen, geen verkeerslawaai, enkel de stilte van de natuur waar je geluidloos doorheen glijdt met af en toe het gesnater van eenden.

De kajak
Een toerkajak of een zeekajak, liefst met waterdichte schotten en luiken (deksels), zodat alle bagage in waterdichte compartimenten ligt. Een kajak zonder compartimenten kan ook, maar dan heb je beslist waterdichte tassen nodig. En er moet dan drijfmateriaal in de punten zitten, om te voorkomen dat de kano zinkt na omslaan en vollopen.
De kano moet stevige draaggrepen aan de punten hebben en grijplijnen van voor- tot achterpunt. Handig is ook een bagagenetje op het achterdek, om spullen bij de hand te hebben, bijvoorbeeld een kanokarretje, anorak (jack), eten, drinkbidon.

De kano moet een comfortabel zitje hebben, met rugsteun en een goed instelbare voetensteun.
Leg geen belangrijke spullen los in de kuip: een golf over en alles is drijfnat en na omslaan is alles kwijt; stop deze spullen in een waterdicht tasje en zet het tasje met een lijntje vast aan de kano.

Toebehoren Een peddel van de juiste lengte, waterdicht spatzeil, kajakzwemvest. Laat kleine kinderen altijd een zwemvest dragen! Een kajakkar, een rol watervaste textieltape voor noodreparaties.
Een stukje tapijt of deurmatje onder je hakken voorkomt na lang peddelen slijtplekken in de bodem. Dit matje is ook handig om beschadigen van de onderkant van je boot te voorkomen: leg het onder de kano bij het aan land trekken van de zwaar beladen kano over een ruwe stenen oever.
Verder nodig zijn waterkaarten van het vaargebied en een rondschijnend wit licht (voor het geval dat in het donker moet worden gevaren).

Kleding tijdens het varen
Belangrijk is dat alles nat kan worden en dat je als je nat bent en het waait, je koud kunt worden met kans op onderkoeling. Zolang het spatzeil dicht is en je een goed kanojack aan hebt wordt je niet nat, behalve wellicht van het transpireren. Draag onder het jack spul dat geen vocht opneemt. Als je huid goed droog blijft loop je minder kans op kou en spierkramp. Houd jezelf warm en droog! Doe bij koud weer extra laagjes aan voor meer isolatie, thermokleding onder je jack en broek zijn ook uitstekend.

Neem niet te veel kleding mee; een doosje met waspoeder is beter.
Tip: doe vuil goed in een waterdicht tonnetje, lauwwarm water en wasmiddel erbij. Zet het tonnetje onder het bagagenetje op het achterdek, laat het de hele dag mee schudden op de kano en ’s avonds is de was klaar op het uitspoelen na.

Schoenen die je in de kano draagt moeten tegen water kunnen en de zolen moeten beschermen tegen scherpe stenen of glas, want dat kan bij de uitstapplaats onder water liggen.
Draag bij zonnig weer een pet en denk aan een zonnebril, want de zon spiegelend in het water kan verblindend zijn.

Verder
Gebruik waterdichte tasjes voor medicijnen, reserve bril, toiletartikelen, zonnebrand, pincet, EHBO-setje, camera, mobieltje.
Heeft je kano geen waterdichte compartimenten dan moet je meer waterdichte zakken kopen.
Bedenk ook dat in kanogebieden ’s zomers vaak muggen voorkomen, neem dus muggenspul mee.

Kampeerspullen
Een kleine stormvaste snel op te zetten tent, liefst van ribstop-nylon (licht en snel droog).
Een tarp boven de ingang is handig tegen het inregenen.
Een zelfopblazend isolerend kampeermatje, klein oprolbaar. Een goede slaapzak met lakenzak, eveneens klein oprolbaar. Een klein opvouwbaar stoeltje of een schuimplastic lap, groot genoeg om droog en warm op te zitten. En verder een zaklampje, of neem daarvoor het rondschijnend wit licht als je dat bij de kajak hebt.

Kookspullen en proviand
Een compact kooktoestel, brandstof en pannenset (een Trangia is in de kano erg handig). Lucifers (waterdicht verpakt), kookgerei, afwasmiddel in klein flesje. En verder alles wat je nodig hebt om eten te maken en de etenswaren zelf. Stop alles zoveel mogelijk bij elkaar in kleinere waterdichte tassen.
Kokertjes van fotorolletjes zijn handig voor allerlei dingen zoals kruiden en naaigerei.
Bord van onbreekbaar plastic, een dubbelwandige RVS-beker, bestekset, thermosfles, liefst van RVS (de dop is ook weer een beker!).
Zorg dat brood (lunch) en ander eten waterdicht verpakt zijn en in de kuip bij de hand. Dit voor het geval je niet aan land kunt en moet eten. Zorg dat dit eten en drinken vast ligt en niet overboord kan slaan. Neem verse spullen mee voor de eerste dag, tenzij er onderweg geen winkels zijn. Neem enkele instant maaltijden mee voor als je onderweg geen boodschappen kunt doen.

Het inpakken in de kajak.
Neem niet meer mee dan je nodig hebt.
Waterdichte tassen zijn doorgaans niet goedkoop: gebruik ze alleen voor die dingen die echt droog moeten blijven en neem een goed merk. Oudere zakken die niet meer 100% waterdicht zijn, zijn nog bruikbaar voor alles wat tegen een paar spetters kan. Voor de slaapzak beslist een goede waterdichte zak gebruiken. Stop kleine spullen bijeen in een puntzak die je in de punten stopt. Bind wel aan die puntzak een trekkoordje zodat je het uit de punt kunt trekken.

Denk nu om een goede gewichtsverdeling in de boot. Niet teveel achterin want dan komt de voorpunt van de boot omhoog (en vaar je tegen een helling op, wat zwaar gaat en snelheid kost) en omgekeerd ook niet teveel voorin. Ook zijdelings moet de boot in evenwicht liggen. Eventueel thuis uitproberen en kijken hoe de kajak ligt. Altijd thuis of op de kanoclub even proberen of alles mee kan. Past het dan past het ook tijdens de tocht, want je gaat gaandeweg alles slimmer inpakken en zult merken dat je steeds meer ruimte over hebt.

Lichte bagage in de punten, zware bagage zo ver mogelijk vanaf de punten. Zo blijft de kajak sneller wendbaar, wat nodig is om obstakels met de zwaar beladen boot vlot te kunnen omzeilen.

Zorg er altijd voor dat bij regenachtig weer alles wat droog moet blijven ook echt droog blijft. Hiermee staat of valt de pret. Gebruik oudere waterdichte zakken voor dingen die slechts waterwerend verpakt hoeven te zijn. Een tuin- of puinafvalzak is ook waterdicht; bovenaan dichtknopen, boven de knoop dichtdraaien tot een “slang” ontstaat, deze dubbelslaan en nogmaals dichtbinden.

Dichtbij de hand en niet in de punten
Dagbagage zoals eten en drinken, kleding i.v.m. veranderend weer, mobieltje, camera, EHBO-setje. Voor deze zaken is een extra luik direct achter de kuip handig. Heeft de kano een hoog voordek dan wordt bij sommige kano’s weleens extra bergruimte voor dagbagage onder de voorpunt van de kuip gemaakt, ook wel een kniebuis genoemd.

Vooral niet bezuinigen op
Kajak en toebehoren, tent en toebehoren, slaapzak. Koop wat deze zaken betreft de juiste spullen bij de gespecialiseerde vakhandel. Steek ook je licht op bij ervaren kajak-kampeerders binnen je kanoclub of binnen de TKBN en probeer verschillende boottypen uit alvorens tot aanschaf over te gaan.

Download de bijlage voor veel meer paklijstdetails voor het bovenstaande.