Wildwater en Branding

Uitrusting voor Wildwater en branding

Wat neem je mee
Het is zaak dat je een juiste boot kiest. Je kajak moet uiteraard in prima orde zijn en voorzien van voldoende drijfvermogen en grepen aan de voor- en achterpunt. Er zijn echter nog een aantal spullen die je bij je zou moet hebben. In sommige landen zijn bepaalde attributen zelfs verplicht.

Bij sommige spullen moet je wel weten hoe je deze (veilig) moet gebruiken. Ook de juiste kleding is van groot belang. Als je een wetsuit aan hebt duurt het aanzienlijk langer voordat je onderkoeld raakt. Een zwemvest en helm zijn verplichte wildwater attributen. Bij het kopen van een zwemvest voor wildwater moet je opletten dat de schouder banden sterk zijn. Als je uit het water moet worden gehaald is dit de plek die een redder bijna altijd pakt. Het zou erg vervelend zijn als het vest scheurt en de redder alleen het vest uit het water haalt. Voor een helm is het belangrijk dat deze ook de slapen en het achterhoofd bedekt en als de helm stevig op je hoofd zit zal deze ook je hoofd wat warmer houden.
Stevige schoenen met een antislipzool mogen niet ontbreken. De rivierbodem is meestal hard en ligt vol stenen en rotsen die scherp kunnen zijn. Ook de oevers kunnen zonder schoeisel erg pijnlijk zijn.

Tegenwoordig biedt de kanohandel vele beschermmiddelen voor de wildwatervaarder, er komen ieder jaar weer nieuwe artikelen bij die getest in de praktijk voor zowel de beginner als de X-treemvaarder een steeds betere lichaamsbescherming bieden. Je kunt je voorstellen dat het erg vervelend is als je op je plaats van bestemming bent aangekomen en je constateert dat je bijvoorbeeld je helm of je zwemvest vergeten bent in te pakken. In die afgelegen gebieden is het niet eenvoudig om even naar een kanohandel te rijden en je een nieuwe helm of peddel aan te schaffen, zorg dus dat je een lijstje maakt voor je kano-uitrusting.

Die lijst kan er als volgt uitzien:

Een stevige wildwaterhelm voorzien van zogeheten polstering en eventueel voorzien van gelaatsbeschermer, de helm moet zeker je gehele hoofd bedekken, die leuke kleine helmpjes zien er snel uit maar bieden eigenlijk te weinig bescherming.
Een stevig en niet al te lange wildwaterpeddel, voorzien van je naam en adres (+ 1x reserve).
Een neopreen pak, dat je bescherming biedt tegen het koude gletsjerwater en als je je kayak uit moet een bescherming biedt tegen de rotsen (schaafwonden).
Een stevig zwemvest, dat voorzien is van een sleeplijn, een mes direct gebruiksklaar en een rugzak waar je werplijn in kan zodat je die altijd voor het pakken hebt. Zorg er natuurlijk wel voor dat het zwemvest de juiste vulling heeft om jouw gewicht te laten drijven; ook hier geldt weer dat die kleine mooi gekleurde vestjes er best snel uitzien maar dat je er beslist niet veilig in bent.
Een werplijn mag zeker niet ontbreken, een lijn van ca. 20 mtr is ruim voldoende om de meeste wildwaterrivieren te kunnen bestrijken.
Een kleine EHBO set mag beslist niet ontbreken: schaartje, jodium, snelverband, plastic handschoentjes, pincet, watten, pleisters, 4 cm verband, 2 cm verband, onderkoelingsdeken, lucifers, antibeet stift, aspirines. Dit waterdicht verpakt in een kleine ronde plastic container die je in de kuip van de kayak vastmaakt.
Een peddeljack met lange mouwen die tegen een stootje kan (schaafwonden, takken).
Stevige neopreenschoenen voorzien van een harde-zool (rotsbodem lopen) en voorzien van enkel bescherming; surfschoentjes staan leuk op een surfplank maar geven totaal geen bescherming bij het wildwatervaren.
En natuurlijk een goede wildwaterkayak die tegen een stootje of twee opgewassen is en zorg ervoor dat je kayak is voorzien van een plaatvoetsteun zodat je niet in de punt van je kayak kan schieten wanneer je bijvoorbeeld een kleine waterval afvaart of met hoge snelheid een rotsblok raakt. Ook een ruime kuip biedt meer veiligheid dan zo’n kuipje waar je met een schoenlepel in moet komen, zodat wanneer je niet meer kunt eskimoteren en je je kayak uit moet er makkelijk en snel uit kunt zwemmen.
Luchtzakken in je kayak bieden de zekerheid dat je je kayak makkelijker terug kunt vinden wanneer je je kayak hebt moeten verlaten en deze niet vol met water om een rotsblok vouwt of ondergespoeld raakt en niet meer te bergen is. Zoals je ziet moet je heel wat mee sjouwen om veilig te kunnen wildwatervaren.