Extra’s voor op en aan de Kano/ Kajak
Ook hier zijn veel spullen die je kunt aanschaffen, soms leuke hebbedingetjes, soms noodzakelijk voor de serieuze vaarder.
Inhoud: Sleeplijn, peddel koord, kompas, karabiners, korte sleep, pomp, spons, haring, waterdichtezakken, netje, bidon of waterzak, mes, lampje, transportzeiltje, transportkarretje, kanobeugels,
sleeplijn inderdaad bedoeld om een andere boot mee te slepen. Niet direct een beginners item maar zodra je regelmatig op het water zit wel heel verstandig. Ook op eenvoudig water zoals het Zuidlaardermeer kun je hem nodig hebben. Een goede sleeplijn is twee en half keer zo lang als de boot, bestaat uit drijvend touw (geen lint), waarvan het eerst gedeelte is verwikkeld met elastiek. Aan het uiteinde zit een stevige karabiner en een drijvertje , het andere einde van de lijn zit met een band om je middel. In elk geval moet het snel los te maken zijn door middel van een snelsluiting. Het wordt meestal opgeborgen in een tasje. Om te voorkomen dat het koord in het tasje in de knoop raakt wordt het eerst via vingerhaken ingekort, daarna zorgvuldig opgevouwen zodat het zich zelf snel kan uitrollen. Ook is het belangrijk dat de karabinerclip glad is en de sluiting ervan geen nokje heeft zodat er geen lijnen achter blijven haken. (zie karabiners)
Peddelkoord dit is van elastisch materiaal, soms elastiek, soms spiraalkoord, met aan het ene uiteinde een mogelijkheid om het aan je boot te bevestigen, aan de andere kant met klittenband aan je peddel (of een ander voorwerp wat je even niet kwijt wilt raken). Bij stevige wind kan de peddel uit je handen worden geblazen, om dit voor te zijn wordt het peddelkoord gebruikt. Maak hem niet te strak noch te los aan de peddel vast. Wanneer hij te vast zit zal het koord zich om de peddel draaien en wordt het snoer steeds korter. Wanneer hij te los zit schuift het over de peddel heen en weer, wat irritant is bij het varen.
Kompas, deze zul je meestal apart bij je boot moeten kopen. Er zijn er die permanent op de boot bevestigd worden, of die snel en eenvoudig op een vaste houder geklikt kunnen worden en er zijn kompassen die met behulp van elastieken op je boot bevestigd worden. Bij de laatste soort is het belangrijk dat je het kompas goed uitlijnt met je boot. Een kompas is voor zeevaren zeker een must, maar wie op kleine meertjes vaart in Friesland bv. zal merken dat ook daar een kaart en kompas handig zijn.
Karabiner clips een kleinigheid maar heel handig om een of twee aan je zwemvest te dragen zodat je ten alle tijden snel iets vast kunt zetten. Bij clips is het belangrijk dat ze eenvoudig te bedienen zijn met één hand, en vooral dat er niets achter kan blijven haken. De sluiting valt soms in een nokje, en dat nokje kan er juist voor zorgen dat koord e.d. er achter blijft haken, en natuurlijk net op het moment dat je snel wilt handelen. Vermijd dus karabiners met een nokje (links) en kies voor een gladde variant.
Korte sleep dit is een lijntje dat ongeveer de lengte heeft van een halve boot. Aan ieder uiteinde een clip, maak hem in de buurt van je voor punt vast en vlak voor je kuip. Dit is een multifunctioneel lijntje, je kunt het gebruiken om je boot een kort eindje over het water te verplaatsen terwijl jezelf op de wal blijft. Het wordt ook gebruikt om een andere boot te slepen. Je kunt het ook gebruiken om je boot te zekeren, even vast te maken terwijl je nog snel even iets ophaalt. Enz. Enz. (Het is eenvoudig zelf te maken.)
Pomp sommige boten hebben een ingebouwde voetpomp, maar vaak wordt er gewerkt met een losse handpomp. Draag je een spatzeil, steek de pomp dan achter je spatzeil langs tot op de bodem van je boot, zorg dat je goed richt en pompen maar.
Spons nattigheid hoort bij deze sport, een flinke spons is een eenvoudige must.
Haring, een gewone tent pen aan een touwtje van zo’n anderhalve meter. Bevestig het achter of aan je zitje, en je hebt een makkelijke mogelijkheid om je boot vast te leggen terwijl je aan wal bent, even stevig in de grond prikken is meestal voldoende. Om te voorkomen dat de haring door je boot gaat zwerven kun je het lijntje inkorten met een simpele knoop die je makkelijk weer los trekt. (Eenvoudig zelf te maken.)
waterdichte zakken te koop in allerlei soorten en maten. Je sluit ze door de opening een aantal keren om te vouwen en dan de twee clips in elkaar te schuiven. Zo ontstaat meteen een ‘handvat’. Ze zijn handig voor je reserve kleding, telefoon en portemonnee.
Netje dit kan van binnen onder tegen het dek tussen je knieën vast gemaakt worden. Rondom is vaak elastiek, en het wordt alleen op de hoekpunten vastgezet zodat je er van alle kanten bij kan terwijl er niets onverwachts uit kan vallen. Handig voor het opbergen van een zonnebril of snack. (Dit is een-maak-het-zelf item.)
Eten en drinken wie een tocht gaat varen neemt altijd voldoende eten en drinken mee, liefst iets extra’s om vergeetachtige medevaarders mee op te vangen. (Helpl!! M’n boterhammen liggen nog thuis op het aanrecht!!) Een waterdicht verpakte snack hoort tot de standaard uitrusting op het water. Je kunt zomaar overvallen worden door de man met de hamer. Ook een medevaarder kan af en toe geholpen worden met wat jij bij je hebt. Zeker als iemand onverwachts is omgegaan kan het zijn dat hij/zij even wat moet eten of drinken.
Ook drinken is noodzakelijk om bij je te hebben (denk vooral aan water, vermijd in ieder geval koolzuurhoudende dranken). Een bidon is makkelijk en kan op dek of in het netje worden opgeborgen. Let er wel op dat het mondstuk nat (en vies) kan worden bij het varen. Kies daarom liever een bidon met mondstuk dat afgedekt kan worden. Ook is het mogelijk om een waterzak op je rug te dragen om via een slangetje te drinken. Sommigen vinden het dragen van water op de rug belemmerend. Zorg dat de waterzak niet te vol is en neem bij een tocht of warm weer extra water mee in een goed sluitende (frisdrank) fles. Bij het aanschaffen van de waterzak opletten dat hij goed schoon en droog te maken is, vocht en bacteriën gaan helaas goed samen.


Heet water neem je mee in een metalen thermosfles om naar behoefte thee, soep of koffie e.d. te maken. (Of neem échte koffie mee.)
Lampje, voor wie ook bij donker vaart is een wit rondschijnend licht ‘verplicht’. Lampjes worden vaak aan het zwemvest gedragen ter hoogte van de schouder.
Het mes, wie met lijnen werkt moet zich ervan bewust zijn dat het in noodgevallen nodig kan zijn iets los te snijden. Sommigen dragen dan ook een mes dat met houder bevestigd is aan het zwemvest.
Kanokarretje, om langere stukken overdragen makkelijker te maken is het kanokarretje uitgevonden. Ze zijn er in veel soorten en maten. Handige modellen bestaan uit losse onderdelen, zorg ervoor dat elk onderdeel apart door je luik past. Met name de wielen willen nog wel eens iets te groot uitvallen.
Het transport zeiltje dekt de kuip af tijdens het transport. Dit bespaart brandstof bij het rijden. Zorg wel bij het vastmaken van de kano op de auto dat je ook het transportzeiltje borgt door de spanband even door de lus van het zeiltje te halen. Er zijn in het verleden onderweg meerdere transportzeiltjes hun eigen weg gegaan, zeer onveilig voor je mede weggebruikers.
Kanobeugels, voor het vervoer op de auto zijn er verschillende modellen, het eenvoudige ‘gewei’ bestaat uit twee u vormige beugels. De kano ligt op zijn kant in de beugels, je moet er redelijk hoog voor tillen en draaien tegelijk. Er zijn ook beugels waar de kano vlak op ligt, de luxere versie zorgt er dan ook nog voor dat de kano er op geschoven of gerold wordt, er is minder spierkracht voor nodig.
Maria Affourtit