Rotating Image

16.02.2019 - Wintertocht - TKBN Toercommissie

Body

 

We  nodigen je uit voor een tochtje door het Land van Altena. Vorig jaar moesten we uitwijken naar groter open water omdat hier het water was dichtgevroren. Dit jaar proberen we het opnieuw. We starten nabij Uitwijk bij het kleinste aquaduct dat Nederland rijk is. De Alm gaat hier over een Wetering heen waarvan ik de naam niet heb weten te achterhalen. Als we de boten op de Alm in het water leggen kunnen we links over het aquaduct de Wijde Alm op richting Uitwijk en Giessen. We varen dan door een mooi stukje natuurgebied. Na enkele kilometers wordt het water zo smal dat we niet verder kunnen. We varen dezelfde route weer terug. Bij het aquaduct varen we vervolgens rechtdoor richting Almkerk. In Almkerk gaan we rechtsaf de Gantel op. Deze loopt evenwijdig aan de A27 maar houdt voldoende afstand om er rustig te kunnen varen. Enige jaren terug zijn de oevers hier afgegraven om meer diversiteit in de plantengroei mogelijk te maken. Dit moet dan ook weer meer diersoorten aantrekken. We passeren Fort Altena (en wellicht stappen we daar uit om te zien of de Brasserie geopend is) en gaan rechtsaf onder de weg door. Daarna moeten we bij een stuw even de boten omdragen om via de wetering weer bij het startpunt uit te komen. Hier stappen we voor het aquaduct uit. Het rondje is ongeveer 15 km. Het stukje Wijde Alm is over ongeveer 3 km bevaarbaar. Reken dus op een totale tochtlengte van 20-22 km. Het is allemaal klein water. Het is aan te raden om reservekleding waterdicht verpakt bij je te hebben. Zorg ook voor voldoende eten en (warm) drinken voor de hele dag. Het is niet zeker of er onderweg iets te koop is.

Start- en eindpunt: het aquaduct aan de Poortweg net buiten Uitwijk. Verzamelen om 10.00 uur. Vertrek om 10.15 uur.

Routebeschrijving: Vanaf de A27 Gorinchem – Breda: Neem afslag Almkerk. Rij richting Giessen over de N322. Na ongeveer 1 km linksaf slaan bij het fietsers richtingbord Uitwijk. Deze straat heet Zandwijk en ze gaat over in de Poortweg. Net voor de brug parkeren in de berm. Rechts zie je het aquaduct liggen.

Vanaf de A2 Utrecht – Den Bosch: Neem afslag Zaltbommel. Einde afrit bij stoplichten rechtsaf. Ga voor in Zaltbommel linksaf richting Kerkwijk de N322 op. Blijf deze weg volgen tot ruim voorbij de Wilhelminasluis en Giessen. Ga op de rotonde van Waardhuizen rechtsaf richting Uitwijk de Heulstraat op. In Uitwijk einde weg links (Pompstraat) en daarna einde weg rechts (Langstraat). Bij de driesprong rechtdoor. Daarna linksaf de Poortstraat in en Uitwijk uitrijden. Na de brug parkeren. De instapplaats ligt links van de weg.

Aanmelden (verplicht) voor deze tocht uiterlijk op donderdagavond 14 februari bij Jaap Ruiter via email vaarkalender @ tkbn.nl of via tel 0345-473596. Mobiel (alleen op de dag zelf) 06-13286160.

 

 Vorige pagina