Rotating Image

14.07.2018 - Kersen & Kastelentocht - TKBN Toercommissie

Body

Genieten van de omgeving en de kersen! De Kromme Rijnstreek biedt kersenboomgaarden, kastelen, molens, weilanden, boomgaarden, griendbossen en de oude bosgebieden van Amelisweerd. Kastelen langs de route zijn Rhijnestein bij Cothen, Beverweerd bij Werkhoven, Cammingha en Rhijnauwen bij Bunnik, Oud- en Nieuw Amelisweerd. Terwijl de chauffeurs de auto's wegbrengen kun je een rondje lopen door de oude binnenstad van Wijk, met het oude stadhuis, de grote kerk, de molen (waar de straat doorheen loopt) en kasteel Duurstede.

Bijzonderheden: bij Cothen en Werkhoven ligt een stuw, hier overdragen. Er hangen borden "Verboden de stuw af te varen". 3 km na de stuw van Cothen bij de splitsing rechts aanhouden en na 500 m is links KV Dorestad. Hier is koffie of thee met kersenvlaai en veelal zijn hier ook kersen te koop. Bij Bunnik is in het centrum een kanosteiger. 3 km verder ligt bij Rhijnauwen een pannenkoekenhuis en hier bij de brug is rechts een café in het poortgebouw. Als laatste volgt een mooi stuk door het oude bosgebied bij Amelisweerd. Vlak voor Utrecht is het viaduct van de A27 en 500 m verder is links het eindpunt van de tocht voor de Herculesbrug (voor de hoge flat). De tocht maakt het mogelijk om in groepjes te varen. De tochtorganisatie vertrekt als laatste. Terwijl de chauffeurs de auto's wegbrengen starten de eersten vanaf 09:30 uur. Rond 10:30 uur zijn de chauffeurs terug en stappen als laatsten in. Help elkaar bij het overdragen; het verkort de wachttijd voor iedereen. Aankomst eindpunt tussen 15:30 en 16.30 uur. Waarschuwing: langs de Kromme Rijn zijn natuurlijke oevers in ontwikkeling met een houten beschoeiing net onder water en afgegraven oevers erachter. Pas dus op voor deze beschoeiing. De tocht is 22 km lang en je hebt een lichte stroom mee. Kaart op TKBN website: Kanoroutes provincies / Kromme Rijn (P = te downloaden pdf).

 

Het startpunt is de parkeerplaats aan het Walplantsoen 8, 3961CA Wijk bij Duurstede. Gebruik hier een blauwe parkeerschijf (max. 2 uur). Lang parkeren kan verderop bij de haven tegenover de molen. De kanosteiger is rechts achteraan in het straatje Blauwe Pannen tegenover de parkeerplaats. Voorkom overlast voor de bewoners: NIET afladen in dat straatje en breng de kano's pas naar de steiger als je gaat instappen. Toiletgelegenheid: kort achter de parkeerplaats in de Hema.

Afladen: vanaf 08:45 uur. Om 09:15 uur vertrek om auto's naar het eindpunt te brengen. We keren terug per openbaar vervoer; vertrek buslijn 41 nabij het eindpunt om 09:55 uur en aankomst in Wijk (halte Steenstraat) om 10:20 uur. Chauffeurs: neem een OV-kaart voor de bus mee of koop een los kaartje in de bus. Wie te laat is wordt na afloop van de tocht naar de auto in Wijk teruggebracht.

Het eindpunt is bij de  Laan van Maarschalkerweerd 2, 3585 LJ Utrecht. Hier is rechts een parkeerplaats op 200 m voor de brug over de Kromme Rijn. De bushalte is 200 m vóór de parkeerplaats, midden tussen de sportvelden. Inlichtingen en aanmelden: tot uiterlijk de woensdag voor de tocht bij Charles Füss, tel. 0343-577798 of email vaarkalender @ tkbn.nl .

 

 Vorige pagina