Rotating Image

20.06.2020 - Kersen en Kastelentocht GEANNULEERD - TKBN Toercommissie

Body

Deze tocht gaat helaas niet door in de onderstaande opzet. We onderzoeken nog of we op een andere wijze en op een ander moment deze tocht in een andere opzet kunnen laten doorgaan.

Genieten van de omgeving en de kersen! Langs de Kromme Rijn zie je kersenboomgaarden, kastelen, molens, weilanden, boomgaarden, griendbossen en het oude bosgebied van Amelisweerd. Kastelen zijn Rhijnestein bij Cothen, Beverweerd bij Werkhoven, Cammingha en Rhijnauwen bij Bunnik, Oud- en Nieuw Amelisweerd. Terwijl de chauffeurs de auto's wegbrengen kun je de oude binnenstad van Wijk bekijken: het oude stadhuis, de grote kerk, de molen (met de straat er doorheen) en kasteel Duurstede.

Bijzonderheden: bij Cothen en Werkhoven ligt een stuw, hier overdragen. De stuw afvaren is verboden. 3 km na de stuw van Cothen bij de splitsing rechts aanhouden en na 500 m is links KV Dorestad. Hier is koffie of thee met kersenvlaai en zijn er kersen te koop. In Odijk is bij de hoogspanningsmast links een smalle invaart naar de kanoverhuur met pannenkoekenhuis. Bij Bunnik is in het centrum een kanosteiger. 3 km verder ligt bij kasteel Rhijnauwen een pannenkoekenhuis en bij de brug is rechts een café in het poortgebouw. Hierna volgt het fraaie bosgebied bij Amelisweerd en erna het viaduct van de A27. 500 m verder is links het eindpunt van de tocht, nog voor de brug.

De tocht maakt het mogelijk om in groepjes te varen. De tochtorganisatie vertrekt als laatste. Terwijl de chauffeurs de auto's wegbrengen starten de eersten vanaf 09:30 uur. Rond 10:30 uur zijn de chauffeurs terug en stappen als laatsten in. Help elkaar bij het overdragen; het verkort de wachttijd voor iedereen. Aankomst eindpunt tussen 15:30 en 16.30 uur.

Opletten: langs de Kromme Rijn zijn natuurlijke oevers aangelegd met een houten beschoeiing net onder water en afgegraven oevers erachter. Pas dus op voor deze beschoeiing.

Tochtlengte: circa 22 km en een lichte stroom mee.

Kaart op TKBN website: Kanoroutes provincies / Kromme Rijn (P = pdf).

Startpunt: parkeerplaats Walplantsoen 8, 3961CA Wijk bij Duurstede; blauwe parkeerschijf (max. 2 uur. Gratis lang parkeren kan bij de haven tegenover de molen. De kanosteiger is rechts achteraan in het straatje Blauwe Pannen tegenover de parkeerplaats. NIET afladen in dat straatje en breng de kano's pas naar de steiger als je gaat instappen. Toilet: nabij centrum in de Hema.

Afladen: vanaf 08:30 uur. Om 09:00 uur vertrek om auto's naar het eindpunt te brengen. We keren terug per openbaar vervoer; buslijn 41 vertrekt nabij het eindpunt om 09:48 uur; aankomst in Wijk (halte Steenstraat) 10:15 uur. Neem een OV-kaart voor de bus mee of koop een los kaartje in de bus. Wie te laat is wordt na afloop van de tocht naar de auto in Wijk teruggebracht.

Eindpunt: Laan van Maarschalkerweerd 2, 3585 LJ Utrecht. Parkeerplaats op 200 m voor de brug over de Kromme Rijn. De bushalte is 200 m vóór de parkeerplaats, bij de sportvelden. Toilet bij de Moestuin naast de parkeerplaats.

Inlichtingen en aanmelden: tot uiterlijk de woensdag voor de tocht bij Charles Füss, tel. 0343-577798 of email vaarkalender @ tkbn.nl. 

 

 Vorige pagina