Veiligheid en Reglementen

Veiligheid en Reglementen

Veiligheid op het water is belangrijk voor de kanovaarder. Dit gaat niet alleen om jezelf en je medevaarders: je vaargedrag kan ook gevolgen hebben voor andere watersporters, voor beroepsvaart, voor dieren en voor de natuur. Kennis van de vaarregels en voorrangsregels op het water is nodig om veilig te varen.

Kanovaren betekent dat je kunt omslaan, de eerste veiligheid is dat je kunt zwemmen en dat je op groot water en bij koud weer extra maatregelen neemt. En net als bij elke sport kun je blessures oplopen en dat moet je zien te voorkomen.

Lees de volgende artikelen over onderwerpen die het varen voor jou veilig maken.

 

Kano-Vaarregels in Nederland

Kanoërs varen vaak op wateren waar ook andere schepen varen, zowel grote als kleine schepen, beroepsvaart en recreatievaart. Vanwege al dat waterverkeer gelden er ook op het water verkeersregels. Iedere vaarder moet de juiste verkeersregels kunnen vinden en eigenlijk ook een zekere basiskennis daarvan hebben. Arend Aalbrecht heeft een beknopt boekwerkje geschreven voor kanoërs in zoveel mogelijk begrijpelijke taal, maar de regels gelden voor alle “door spierkracht voortbewogen schepen” dus ook voor roeiboten, sup’s en waterfietsen.
Het boekje geeft veel nuttige informatie over o.a. wetgeving, vaar- en voorrangsregels, beroepsvaart, seinen en tekens, varen op (zeer) grote wateren met beroepsvaart, verlichting ’s nachts. De eerste versie kwam uit in 2012 en is sindsdien regelmatig vernieuwd.
Meer informatie vind je op Facebook-pagina: Kano-Vaarregels. Of kijk op de website:  https://kanovaarregels.nl/

Blessurepreventie

Voorkom het gevoel van slapende benen, stijve nekspieren, kramp in de beenspieren, een zere pols of onderarm. Het kan de pret van een mooie kanotocht bederven. Lees meer.

Onderkoeling

Onderkoeling kan iedereen overkomen, zeker wanneer men onvoldoende is gekleed. Het grootste gevaar van onderkoeling is dat het sluipend verloopt. Lees meer.

Artikelen uit Kanotities

Diverse artikelen over veiligheid zijn verschenen. Zie inhoudsopgave van Kanotities (voor ingelogde leden). Of zie hier onderaan de samenvatting van veiligheidsinstructies bij het kopje Veiligheidskreten.

Varen Doe Je Samen

Een brochure ter bevordering van het veilig gezamenlijk gebruik van vaarwater door beroeps- en pleziervaart. Met ook veel aandacht voor de vaar- en voorrangsregels. Lees meer.

Veilig het water op

Geeft 10 tips voor veilig varen, de 4 basisvaarregels en de lichten bij bruggen. Lees meer.

Veilig door brug en sluis

Varend door Nederland passeer je vele bruggen en sluizen. Dat kun je vlot en veilig doen als je de regels en tips in acht neemt. Lees meer.

Veilig langs een veerpont

Een veerpont is een vaartuig waarmee mensen en voertuigen water kunnen oversteken. Een pont verbindt twee punten op de oever en vaart daarom dikwijls haaks op het vaarwater. In deze folder lees je hoe je ponten veilig kunt passeren. Lees meer.

De Vaarbewaarkrant

Ter ere van het tienjarig jubileum van ‘Varen doe je Samen!’ werd de Vaarbewaarkaart ontwikkeld. Deze handige kaart geeft een overzicht van vaartips, regels en seinen. De kaart is bedoeld voor vaarders die voor het eerst het water op gaan of die niet zo vaak varen. Lees meer.

KNRM Helpt App

Deze gratis app biedt watersporters een hulpmiddel waarmee zij zich gaandeweg bewust worden van een goede voorbereiding. De app vereenvoudigt het gebruik van weer- en waterinformatie en het maken van een vaarplan voorafgaande aan vaartochten. Met de geboden actuele nautische kaarten kan de watersporter zijn vaartocht volgen en in een logboek bewaren. In de bijbehorende website kunnen eigen checklists worden gemaakt en vaartochten worden teruggekeken. Lees meer. Zie ook het artikel over de App KNRM Helpt in Kanotities 2015 nr 3 pag.20.

Veiligheidskreten

Een bundeling van korte tekstregels over veiligheid die in Kanotities zijn verschenen. Lees meer.